![](https://wordp.5v.pl/wp-content/uploads/2022/12/babka_pomaranczowa_06759401591175271000.webp)
Składniki:
- masło – 200 gramów
- cukier – 200 gramów
- jajka – 5 sztuk
- mąka pszenna – 180 gramów
- mąka ziemniaczana – 80 gramów
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- ekstrakt pomarańczowy – 1 sztuka
- pomarańcza – 1 sztuka
- cukier puder – 100 gramów
- kandyzowana skórka z pomarańczy – 20 gramów
Krok 1
Masło roztop w rondlu z otartą skórką z pomarańczy. Wyciśnij z niej sok i zachowaj na później. W dużej misce utrzyj jaja z cukrem, do momentu aż masa będzie jasna, gęsta i puszysta.
Krok 2
Gdy masa będzie gotowa dodaj do niej przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt pomarańczowy i proszek do pieczenia. Całość delikatnie zmiksuj.
Krok 3
Następnie dodaj roztopione masło ze skórką z pomarańczy i wymieszaj.
Krok 4
Formę na babkę posmaruj masłem. Wlej masę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. przez 45 min (do suchego patyczka).
Krok 5
Przesiej do miski cukier puder, dodaj 2 łyżki soku z pomarańczy i energicznie wymieszaj. Wystudzone ciasto polej przygotowanym lukrem i posyp kandyzowanymi pomarańczami.