Babka pomarańczowa

Składniki:

  • masło – 200 gramów
  • cukier – 200 gramów
  • jajka – 5 sztuk
  • mąka pszenna – 180 gramów
  • mąka ziemniaczana – 80 gramów
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • ekstrakt pomarańczowy – 1 sztuka
  • pomarańcza – 1 sztuka
  • cukier puder – 100 gramów
  • kandyzowana skórka z pomarańczy – 20 gramów

Krok 1

Masło roztop w rondlu z otartą skórką z pomarańczy. Wyciśnij z niej sok i zachowaj na później. W dużej misce utrzyj jaja z cukrem, do momentu aż masa będzie jasna, gęsta i puszysta.

Krok 2

Gdy masa będzie gotowa dodaj do niej przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt pomarańczowy i proszek do pieczenia. Całość delikatnie zmiksuj.

Krok 3

Następnie dodaj roztopione masło ze skórką z pomarańczy i wymieszaj.

Krok 4

Formę na babkę posmaruj masłem. Wlej masę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. przez 45 min (do suchego patyczka).

Krok 5

Przesiej do miski cukier puder, dodaj 2 łyżki soku z pomarańczy i energicznie wymieszaj. Wystudzone ciasto polej przygotowanym lukrem i posyp kandyzowanymi pomarańczami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *