
Składniki:
- mieszanka orzechów – 150 gramów
- cukier puder – 50 gramów
- herbatniki – 600 gramów
- cukier – 115 gramów
- śmietana 36% UHT – 75 mililitrów
- masło – 50 gramów
- śmietana 36% UHT – 60 mililitrów
- mleko 3.2% – 200 mililitrów
- jaja – 2 sztuki
- cukier – 50 gramów
- mąka kukurydziana – 30 gramów
- masło – 30 gramów
- mleko – 85 mililitrów
- śmietana 36% UHT – 85 mililitrów
- czekolada mleczna – 190 gramów
- masło – 90 gramów
Krok 1
Przygotuj karmel. Cukier wymieszaj w garnku z niewielką ilością wody i ugotuj karmel. Wlej śmietanę, gotuj aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw, jak karmel osiągnie temperaturę pokojową dodaj zimne masło i dokładnie wymieszaj aż wszystko się połączy.
Krok 2
Przygotuj krem. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj rózgą. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
Nadzienie czekoladowe. Zagotuj mleko i śmietanę. Połam czekoladę i dodaj do gorącego płynu. Wymieszaj, jak wszystko lekko ostygnie dodaj zimne masło i wymieszaj aż składniki się połączą.
Krok 4
Orzechy posyp cukrem pudrem i piecz w temperaturze 170 stopni przez kilka minut mieszając od czasu do czasu aż zrobią się złociste i karmelowe. Jak wystygną posiekaj je lekko.
Krok 5
Naszykuj blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm. Wyłóż dno oraz boki pergaminem. Na dnie ułóż pierwszą warstwę herbatników, następnie posmaruj kremem śmietankowym i ułóż kolejną warstwę herbatników.
Krok 6
Teraz wylej na wierzch karmel i połóż większe ciastka.
Krok 7
Na końcu wylej nadzienie z mlecznej czekolady. Na wierzchu ciasto posyp prażonymi orzechami. Przed podaniem wstaw do zamrażalnika na 1h.