Ciasto Maxi King

Składniki:

  • mieszanka orzechów – 150 gramów
  • cukier puder – 50 gramów
  • herbatniki – 600 gramów
  • cukier – 115 gramów
  • śmietana 36% UHT – 75 mililitrów
  • masło – 50 gramów
  • śmietana 36% UHT – 60 mililitrów
  • mleko 3.2% – 200 mililitrów
  • jaja – 2 sztuki
  • cukier – 50 gramów
  • mąka kukurydziana – 30 gramów
  • masło – 30 gramów
  • mleko – 85 mililitrów
  • śmietana 36% UHT – 85 mililitrów
  • czekolada mleczna – 190 gramów
  • masło – 90 gramów

Krok 1

Przygotuj karmel. Cukier wymieszaj w garnku z niewielką ilością wody i ugotuj karmel. Wlej śmietanę, gotuj aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw, jak karmel osiągnie temperaturę pokojową dodaj zimne masło i dokładnie wymieszaj aż wszystko się połączy.

Krok 2

Przygotuj krem. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj rózgą. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

Nadzienie czekoladowe. Zagotuj mleko i śmietanę. Połam czekoladę i dodaj do gorącego płynu. Wymieszaj, jak wszystko lekko ostygnie dodaj zimne masło i wymieszaj aż składniki się połączą.

Krok 4

Orzechy posyp cukrem pudrem i piecz w temperaturze 170 stopni przez kilka minut mieszając od czasu do czasu aż zrobią się złociste i karmelowe. Jak wystygną posiekaj je lekko.

Krok 5

Naszykuj blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm. Wyłóż dno oraz boki pergaminem. Na dnie ułóż pierwszą warstwę herbatników, następnie posmaruj kremem śmietankowym i ułóż kolejną warstwę herbatników.

Krok 6

Teraz wylej na wierzch karmel i połóż większe ciastka.

Krok 7

Na końcu wylej nadzienie z mlecznej czekolady. Na wierzchu ciasto posyp prażonymi orzechami. Przed podaniem wstaw do zamrażalnika na 1h.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *